• Lena di Corsi

Cancerträningen ger mig positiva bieffekter

Uppdaterat: 17 nov 2020

När Marie Björkegren fick beskedet att hon hade bröstcancer var det förstås väldigt tungt. Ett sådant besked kan hanteras på en mängd olika sätt.

För Maries del var det kämpa som gällde. Hon vände snabbt de negativa tankarna som dök upp och hennes jävlar anamma fick ta över. Hon skulle reda ut det här. Som många andra sökte hon information på nätet och fastnade vid en podcast från idrottsföreningen Boxen IF. I podcasten berättar andra cancerdrabbade sin historia och delar med sig av erfarenheter av framförallt cancer och träning. Från att vara, som hon själv uttrycker det, den lataste man kan tänka sig började hon träna. Från promenader till tuffa cirkelpass. Hon har klarat av operationer och strålbehandlingar och jobbar nu stenhårt med att bygga upp en bra fysik. I drygt ett år år har Marie levt med både sjukdomen och Boxen IF och nu kan hon inte vara utan träningen.

Lena di Corsi är grundaren av Boxen IF, en förening som riktar in sig på olika grupper av

människor som kanske inte kommer iväg på ett vanligt pass. Alla skall ha rätt till fysisk aktivitet oavsett förutsättningar, är föreningens motto. Det finns en träningsgrupp för Parkinsonsjuka, en för cancerdrabbade och en för människor med utmattningssyndrom. Arvsfonden har valt att investera i denna verksamhet för att säkerställa verksamheten över tid. Lena förklarar kärnan i Boxen IF :

• Här får alla känna en tillhörighet. Folk som kanske inte känner sig helt hemma på andra träningsanläggningar får här en plats bland likasinnade.

Att det är en grupp tjejer som har haft cancer som precis skall riva av ett träningspass märks inte. Tvärtom. Här råder en uppsluppen stämning och skratten avlöser varandra. Erfarenheter utbyts, man pratar självklart om den gemensamma sjukdomen men mest om alla möjliga andra saker som inte har med sjukdomen att göra. Dagens pass är precis som ett vanligt pass, men som i all annan träning som Lena bedriver anpassas övningarna efter individen. Det är tufft, svettigt och krävande. Inget ”gulligull” som Lena uttrycker det.

Marie, som jobbar inom vården, förklarar att många cancersjuka blir något som kallas för hjärntrött. En slags mental krasch med bl.a. orkeslöshet och koncentrationsproblem som följd. Detta har dock inte drabbat henne, något som hon absolut tror beror på hennes träning på Boxen IF.

Marie förklarar vad hon uppskattar med föreningen:

• Här blir man påhejad och vi hjälper varann.

En annan framgångsfaktor för gruppen stavas Lena di Corsi. Hon lovordas av medlemmarna för sitt engagemang och flera gånger under vår pratstund berömmer Marie sättet som Lena leder och pushar gruppen på. Till andra cancerdrabbade som funderar på det här med träning säger Marie:

- Det är upp till var och en, men det är väldigt värt att prova.

Träningen har såklart gett henne positiva bieffekter.

- Jag känner mig mer hälsosam och jag tänker på kosten. Jag är mer medveten om att man bara lever en gång. Här och nu, funderar Marie.

Trots att denna dag bjuder på en sprudlande träningsglädje har gruppen varit med om riktigt tunga dagar. Nyligen gick en 38-årig medlem bort i cancer. Något som såklart påverkade gruppen väldigt mycket:

- Det är även för henne vi tränar nu, säger Lena.

Slutligen, varför återvänder man vecka efter vecka för att träna med Boxen IF?

- Att få träffa dom andra som tränar och Lena gör att man blir glad ända in i själen, avslutar Marie.

10 visningar0 kommentarer

Visa alla