• Lena di Corsi

Lena tänker utanför Boxen

På Österbyområdet i Visby finns en industrilokal där Lena di Corsi bedriver träningsverksamhet sedan många år tillbaka. Föreningen Boxen IF bildade hon för att kunna ge fler människor möjlighet att kunna träna. ”Alla ska ha rätt till fysisk aktivitet hela livet oavsett förutsättningar” lyder föreningens motto. Idag finns det tre olika träningsgrupper inom föreningen: en för personer med Parkinsons sjukdom, en cancergrupp samt gruppen ”Hjärnstark” som är för personer med utmattningssymptom. Träningen riktar sig till olika grupper av människor som normalt kanske inte hittar någon tillhörighet på en vanlig träningsanläggning. Hos Boxen IF träffar man likasinnade, man utbyter erfarenheter, skrattar ihop, gråter ihop och man tränar efter sin egen förmåga och dagsform.

Självklart har pandemins framfart inte lämnat Boxen IF opåverkad. När andra vågen av coronaviruset slog till på allvar och de lokala restriktionerna stramades åt var rekommendationerna att man bl.a. skulle undvika gym inomhus. För Lena som bedriver träningsverksamhet inomhus fanns det två val, ute eller inget. Den enkla vägen hade varit att stänga ner träningen helt. Lena gillar dock inte att ta den enkla vägen så istället för inställd träning valde hon det andra alternativet. Möjligheter istället för problem. Nytänk framför att hamna i gamla inkörda hjulspår. Snabba beslut med snabba omställningar ledde till att Lena på kort tid förflyttade sin träning utomhus. Hon hyrde in två containers där hon förvarar träningsutrustningen. Dessa containers ramar även in träningsytan och fungerar som väggar. Tillsammans med ett tak som tillhör en lastplats är träningen i det närmaste vädersäkrat. Lena har både tänkt utanför boxen och skapat en box utanför boxen så att säga.

Utomhusträningen har nu bedrivits i cirka en månad och det verkar inte vara några problem:

• Klär man bara på sig ordentligt så funkar det. Har man väl börjat träna ute så är det underbart, berättar Lena entusiastiskt.

För Lena kan det bli tio timmar utomhus per dag men hon ser till att hålla både humöret och värmen uppe. Lager på lager är det som gäller.

- Man får göra det bästa av situationen, säger hon.

Många av motionärerna som tränar via Boxen IF är väldigt tacksamma för Lenas snabba omställning. Hade inte träningen förlagts utomhus hade en hel del inte kunnat träna alls och det rimmar inte med intentionerna med Boxen IF:

• Alla behöver fysisk aktivitet och en social tillhörighet, säger Lena.

Hon nämner även den friska luften som en stor fördel med uteträningen. Smittorisken är dessutom betydligt lägre utomhus.

Lena kan såklart sakna lokalerna inomhus men väljer att se på det hela med positiva ögon. Eftersom pandemin är svår, för inte säga omöjlig, att förutspå ser hon en fortsättning av uteträning på obestämd tid. Hon håller öppet för folkhälsans skull helt enkelt.

Lena avslutar med det något slitna men väldigt passande ordspråket:

- Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

96 visningar0 kommentarer

Visa alla